Solliciteren in het zwart?

Je hoeft geen zwart
aan naar een sollicitatie

Je kent ze wel: onderzoeken die aantonen dat je donkere kleding of een rood mantelpakje aan moet naar een sollicitatie. Dan schijn je sneller te worden aangenomen. Deze onderzoeken waren populair in de jaren ‘80 en ‘90, maar zijn wat mij betreft niet meer zo relevant. Anno 2018 gaat het vooral om jezelf (positief) te onderscheiden.

Dat mag gerust donkere kleding zijn. Als het bij jou past en bij de functie waar je naar solliciteert. Handig is het zeker: vlekjes of vetjes vallen minder op. Doen, als het jou zelfvertrouwen geeft. Maar er is zo veel meer. Het gaat tegenwoordig veel meer om jou! We willen zien waar je voor staat. Daarbij kun je naar je sollicitatie braaf gekleed gaan maar 1 klik op de (sociale media)knop – en welk bedrijf doet dit niet? – en je ware kleedgedrag komt bovendrijven.

Saai of te braaf is nergens voor nodig. Een mannelijke stijl (á la Margaret Thatcher met giga schoudervullingen) hoeft ook niet meer. Vrouwelijke kleding is prima. Zolang het maar niet sexy is (ligt er ook maar aan waar je gaat werken) en zeker niet te bloot. Ga voor óf een lager decolleté óf een kortere rok. Niet allebei tegelijkertijd. Blote armen of oksels, huid van buik, rug of tenen (in slippers) zijn no-goes.

Draag vooral kleding die jou mooi staat. Dit staat al snel verzorgd. Doe een beetje moeite. Neem vooraf een kijkje op de website zodat je zicht hebt op de uitstraling van het bedrijf. Hier kun je je kleedgedrag op afstemmen. Overdressed is nog altijd beter dan underdressed.

Hang je kleding van te voren klaar. Stel jezelf de vraag: “Voel ik me hier goed in?” “Trekt het nergens, is het niet te bloot of te oubollig?” Het gaat vooral om jouw gevoel. Als dat goed zit, straal je vanzelf zelfvertrouwen uit. Het is niet alleen wat je doet en aantrekt maar vooral de energie waarmee jij jezelf presenteert. Daar slaat je toekomstige werkgever al dan niet op aan.

Online Styling Blog Solliciteren in het zwart door Stylist Merel van 't Wout

En tenslotte: goede persoonlijke verzorging. Een fris kapsel, een fraaie make-up, verzorgde handen: het maakt je presentatie compleet. Sterker nog, een sobere outfit krijgt zo vanzelf meer glans.

Als stylist kan ik een potje breken. Vandaag mijn roze pakkie maar eens aangetrokken naar een pitch (ook een soort solliciteren)! Zullen we een nieuw onderzoekje starten? Wat had jij aan tijdens een sollicitatie en ben je aangenomen? Stuur een foto in je succesvolle outfit en ik kom met een nieuw en eigentijds verslag.


2 reacties

  1. Helemaal mee eens: kleed je naar het soort bedrijf waar je je een gesprek gaat voeren. En mijn tip is dat wat je over wilt brengen met woorden zich op een zelfde wijze laat vertalen naar je kleding. Dat dit overeenstemt met elkaar.

Reacties zijn gesloten.